Nazad

18. 09. 2009.


Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.

Gotovo prvi puta u ovih 18 godina izviruju iz sjene ekonomisti, prvi put su svoj glas podigli računovođe i možda će konačno o struci govoriti stručnjaci te će ovo vrijeme postaviti stvari na svoje mjesto u priznavanju posla kojim se bavi i računovodstvo. No namjera mi nije politizirati već ukazati na prednosti dobro organiziranog računovodstva.

1. Računovodstvo – nositelj organizacijske strukture
Dobro strukturirano računovodstvo kreće od analitičkih mjesta troškova, ono postavlja tzv. mjesta troškova odnosno locira osobe, službe, odjele, sredstva koji su odgovorni za troškove i koje treba teretiti za troškove. I kada se u neku tvrtku uvodi informacijski sustav shematskim prikazom formiranja mjesta troškova, organizacijskih jedinica, odgovornih osoba, tijekova dokumentacije zapravo istovremeno postavljate organizacijsku strukturu poduzeća i postavljate pravila igre.

2. Računovodstvo – kontrolna ploča poslovanja
U svojoj definiciji računovodstvo među ostalim podrazumijeva evidentiranje poslovnih događaja koji su se već dogodili i upravo zbog vremenskog pomaka koji se događa između vremena nastanka poslovnog događaja i datuma evidentiranja nastaje neučinkovitost poslovne odluke koja proizlazi iz tih podataka. Suvremeni informacijski sustavi koji prate sve resurse u realnom vremenu omogućuju praćenje svih događaja on line i brzo i učinkovito djelovanje u hodu. Pretpostavimo da nam u automobilu ne radi samo naoko beznačajna žaruljica koja pokazuje količinu goriva u spremniku, a benzinska postaja je udaljenja 200 km. Vjerojatno bismo bili u panici, a istovremeno dopuštamo da vodimo sustave u kojima je već davno spremnik prazan , a mi to saznajemo tek kad nam je automobil stao.

Iz tih razloga treba implementirati kvalitetne informacijske sustave i njihovu učinkovitost ne mjeriti cijenom koju smo za njih platili nego učinkovitošću odluka koje možemo donositi pomoću informacija koje generiraju. Informacijski sustavi na taj način mapiraju procese, određuju procedure; jednom riječi uspostavljaju red kojim se ne gubi nepotrebno vrijeme za beznačajne operacije.

3. Računovodstvo –evidentičar obaveza prema državi
Ono što je o samoj djelatnosti računovodstva najpoznatije u svakodnevnom poimanju je upravo računovodstvo kao služba koja evidentira i prati zakonske propise u svezi davanja koja poduzetnik ima prema državi što podrazumijeva svakako i nalaženje zakonskih načina kako više sredstava ostaviti poduzetnika te kako u isto vrijeme ispuniti sve zakonske obaveze prema državi . To znači svakodnevno praćenje zakonskih propisa i stručne literature.

4. Računovodstvo – temelj poslovnog odlučivanja, poslovnih analiza i strateškog upravaljanja
Da bismo mogli donositi bilo kakve odluke svakako bismo trebali imati relevantne , točne i pravovremene podatke koji bi trebali biti točno locirani te kako bismo ih poput lego kockica mogli preslagivati na način koji će biti najučinkovitiji, a tada računovodstvo odnosno njegova nadgradnja postaje igra u kojoj uspoređujemo, slažemo grafikone, kombiniramo, prognoziramo, kalkuliramo i postavljamo nova pravila igre na tržištu.

No da bismo sve to postigli svakako je potreban sinergijski pristup u smislu da u svrhu postizanja zajedničkog cilja svatko doprinese iz svog područja najviše što može. Dobro postavljeno računovodstvo nije rezultat nekog računovodstvenog entuzijasta nego sustavni rad svakog pojedinaca koji djeluje u nekom sustavu . Tek ovakvim pristupom možemo rezati troškove, racionalno raspolagati novcem , stimulativno plaćati zaposlene, optimizirati poslovne procese, analizirati sebe u odnosu na konkurenciju i iskreno se nadam da će upravo ovo vrijeme donijeti potrebu za ovakvim poimanjem poslovanja .ž

izvor: orkis.hr

Ostavi komentar

 • WOYmLqDmVNRFb, 06.09.2012 - 06:10
  Free knowledge like this doesn't just help, it promote demacorcy. Thank you.
 • y9nwQaoi8EY, 25.05.2016 - 09:56
  Hats off to whvoeer wrote this up and posted it.
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA