Nazad

16. 03. 2009.


Temeljni kapital tvrtke - čemu on služi

Jedna od prvih stvari koje svi zapamte je da moraju imati 20.000 kuna temeljnog (osnivačkog) kapitala kada otvaraju tvrtku. Međutim prilično je nejasna njegova funkcija i značaj. Što je to uopće temeljni kapital i čemu služi kod tvrtki s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)

U praksi vam najviše služi tome da s tim novcem plaćate sve početne troškove koji se pojavljuju. Tih 20.000 kuna kapitala koje ste uplatili ne stoji na nikakvom posebnom t(r)ajnom računu već se prebacuje na žiro račun tvrtke i normalno se taj novac troši kao i novac koji dobijete kada naplatite prodaju svojih usluge ili proizvoda.

Znači li to da kada potrošite tih 20.000 kuna da više nemate temeljnog kapitala? Ne. Da biste razumjeli kako to funkcionira morate se malo podsjetiti računovodstva. Naime svaka promjena se u računovodstvu bilježi na dva mjesta (zato se i zove dvojno računovodstvo).

Kada uplatite temeljni kapital s jedne strane, u aktivi imate 20.000 kuna na žiro računu, a sa druge strane u pasivi imate 20.000 kuna temeljnog kapitala. Kako se novac u aktivi troši i ovisno na što se troši tako se mijenja aktiva međutim ovih 20.000 kuna u pasivi uvijek ostaje upisano i ne mijenja se.

Kako su onda pasiva i aktiva na kraju jednake, a uvijek moraju biti jednake? Vrlo jednostavno one se izjednačavaju putem računa dobiti i gubitka odnosno preko stavke dobit/gubitak tekuće godine (ovisno jeste li ostvarili dobit ili gubitak). Ta stavka će povećati ili smanjiti pasivu i bilanca će biti u ravnoteži.

I sada naravno dolazi gomila pitanja:

1. Kakve onda ima veze koliki je temeljni kapital?

I nema neke prevelike veze. Možda bolje i ljepše izgleda da tvrtka ima veliki kapital, ali ako znate da se on može vrlo lako povećati ili smanjiti onda je jasno da to nije nikakva sigurnost niti mjerilo samo po sebi. Druga je stvar kod dioničkih društava (d.d.) tamo je iznos kapitala puno važnija stavka nego u vašoj privatnoj tvrtki.

2. Zar ne treba temeljni kapital odgovarati ili barem biti proporcionalan imovini tvrtke (strojevi, zgrade, tvornice)?

Možda je to tako bilo na početku poslovanja u velikim tvrtkama koje su osnovane tako da su odmah u kapital ušle tvornice, hale i itd. ali s vremenom se taj odnos mijenja i ne može se tako jednostavno promatrati i zaključivati. Osim toga imovina se amortizira i vremenom računovodstveno vrijedi sve manje i manje, a kapital ostaje isti. Razlika se pojavljuje kao trošak (amortizacija) koja smanjuje dobit.

Ostavi komentar

 • Tajana, 08.04.2009 - 21:08
  Koja je jamstvena funkcija Temeljnog kapitala. Ako je temeljni kapital mog društva 20 000 kn, da li mogu kupiti zgradu koja košta 25 000kn. Molim pomoć
 • Admin, 19.04.2009 - 11:42
  Poštovana,
  s temeljnim kapitalom nije moguće vršiti ikakvu kupnju nego sa sredstvima koji poduzeće ima na svom žiro računu.
 • Diana, 04.03.2012 - 21:56
  Koliko je bio temeljni kapital prema Zakonu o poduzećima
 • Irena, 02.05.2012 - 22:58
  Poštovani,
  a kako kad je slučaj ovakav: udruga namjerava otvoriti d.o.o. , kao pozajmicu za temeljni kapital može dati 10000 kn sa svog računa. Može li ostalih 10000 biti u imovini? tko određuje njezinu vrijednost? treba li svaki npr. pojedini kompjuter, koji bi se procijenio, biti ovjeren kod bilježnika na ime udruge?tj treba li neki kupoprodajni ugovor ili račun za taj komp onda?
  Unaprijed HVALA!
 • szXVnptkIDx, 06.09.2012 - 21:21
  Cijena samih balkonskih vrata se u preojsku kreće oko 2500 kuna sa ugradnjom , cijena demontaže je oko 150 kunaA Vi ste u malo lošijoj situaciji što se tiče cijena jer vjerovatno živite u najskupljem gradu za izbor pvc stolarijeAko možete nekako transportirati tu stolariju bolji je izbor ,pa da nađete nekoga tko Vam može montirati stolariju u DubrovnikuA što se tiče preporuke za pvc profile tu Vam mogu dati neke opće savjete jer ima puno kvalitetnih pvc profila i nekada izbor ovisi o individualnim preferencamaPvc profili obavezno sa ojačanjem, poželjno sa jačom stijenkom profila i jačom stijenkom ojačanjaStaklo sa low-e premazom, i kvalitetniji okovi(Gu,Winkhaus,Macco,Sigenia)
 • N0Cz0RSsaTNn, 25.05.2016 - 10:09
  Holy shtnzii, this is so cool thank you.
 • Renio, 06.02.2017 - 13:11
 • Renio, 06.02.2017 - 13:13
  Pozdrav,
  Otvaram d.o.o. i sad za početak bih želio znati da li se iz temeljnog kapitala može za početak isplatiti doprinosi i plača za direktora društva?
 • PAUL SMITH, 24.01.2018 - 16:13
  UZIMAJU ZAJMU NA 2% KAMATNE KAMATE
  Trebate li zajam?
  Trebate li zajam za isplatu duga?
  Imate loš kredit?
  Trebate li izgradnju kredita ili uložiti?
  Trebate li zajam za pocetak poslovanja?
  ako da
  PAUL SMITH FINANCIJSKO POZIVANJE POTVRDE
  oni vam daju osobni zajam, komercijalni kredit, hipotekarni kredit,
  Gradevinski kredit, dugovni zajam, studentski kredit, auto kredit, e.t.c.
  Zajam u bilo kojoj valuti krece se od
  10.000 $ "min" do
  $ 100,000,000 ' max ' @ 2%
  Ako ste zainteresirani, molimo vas pošaljite
  Odgovorite na: {sirsmithloancompany@gmail.com}
  * Puni naziv / naziv tvrtke: _________
  Adresa: _________
  * Tocka: _________
  iznos zajma: _________
  * Trajanje zajma: _________
  * Država: _________
  * Svrha zajma: _________
  * Mjesecni prihod: __________
  * Zanimanje __________
  Najbliži rodak: _________
  * E-mail: _________
  EMAIL PAUL SMITH:
  sirsmithloancompany@gmail.com
  Srdacan pozdrav
  PAUL SMITH FINANCIER
 • HARRIET MARK, 30.01.2018 - 21:40
  Dobre vijesti!
  Moje ime je harriet mark, građanin HRVATSKE, živim u Branimirova 4 kanfanar, HR-52341 ZMINJ HRVATSKA. Želim iskoristiti ovaj medij da konkretno savjetujem svim hrvatskim državljanima koji traže zajam da budu oprezni jer je internet prepun prevaranti, prije nekoliko mjeseci bio sam hitno potreban za kredit zbog svojih financija. situacija nije tako dobra i očajna sam, pa sam pao u ruke lažnih zajmodavaca, iz Saudijske arabije i Singapura. Gotovo sam umro, sve dok mi prijatelj nije rekao za vrlo pouzdan zajmodavca po imenu Majka. ANTONIA BARRY, vlasnica globalne organizacije kreditiranja, ona je globalna vjerovnica; koga sam kontaktirala i posudila mi je zajam od 150000 tisuća kuna u roku od 24 sata uz kamatu od 2% i promijenila život cijele moje obitelji.
  Primio sam kredit na mom bankovnom računu nakon majke. ANTONIA BARRY prebacio je moj kredit, kada sam provjerio stanje na bankovnom računu i ustanovio da je iznos koji sam primio bio odobren na moj bankovni račun
  Zato za dobar posao mama. ANTONIJA je učinila u mom životu i mojoj obitelji, odlučila sam reći i podijeliti svoje svjedočanstvo o Majci. ANTONIJA, pa ljudi iz moje zemlje i mojeg grada mogu lako dobiti kredit bez stresa. Dakle, ako vam je potreban kredit, obratite se mami. ANTONIA putem e-pošte: (antoniabarry4@gmail.com)

  Možete me kontaktirati i na moj e-mail: (harrietmark01@gmail.com). Sada sam ponosan vlasnik dobre i velike poslovne žene u mom gradu, da Bog Svemogući i dalje blagoslovi Majku. ANTONIJA za njezino dobro djelo u mom životu i mojoj obitelji.
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA