Nazad

01. 01. 2009.


Registracija tvrtke traži vremena i živaca

Korištenjem Hitro.hr servisa prilikom registracije tvrtke (trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću) uštedjet ćete sebi nešto vremena i živaca, za razliku od toga da samostalno šetate od šaltera do šaltera.

Ipak, iako se tako smanjuje broj koraka, količina potrebne dokumentacije ostaje ista. Zbog toga je dobro znati što sve trebate napraviti prilikom osnivanja tvrtke, ako kojim slučajem ne želite koristiti Hitro.hr servis.

Ako su vaši favoriti zauzeti, možete osnovati tvrtku s istim imenom, ali ne u istom sjedištu. Primjerice, ako je tvrtka s istim imenom registrirana u Zagrebu, možete je registrirati u nekom drugom sudskom registru. Tako ćete imati željeno ime, a danak plaćate poslovanjem u drugom gradu.

Drugi izbor koji morate učiniti je izbor djelatnosti u koji spada vaš biznis. Tome služi Nacionalna klasifikacija djelatnosti dostupna u Narodnim novinama br. 58/07. Za registraciju tvrtke morate odabrati barem glavnu djelatnost s kojom će se tvrtka baviti. Kad već birate, onda registrirajte tvrtku i za srodne djelatnosti. Vjerojatno će vam zatrebati u razvoju biznisa.

Nakon toga, pogledajte svoje financijsko stanje. Temeljni kapital tvrtke je u minimalnom iznosu 20.000 kuna. Ostaje varijanta da pola platite u novcu, a ostatak vrijednosti nadopunite unosom stvari i prava u temeljni kapital. Temeljni kapital uplaćujete u Financijskoj agenciji (FINA) ili nekoj od banaka. Novac opet možete imati na raspolaganju odmah po započinjanju poslovanja. Krećemo na papirologiju.

Prvi i najvažniji dokument je izjava o osnivanju u slučaju da ste solo igrač, odnosno društveni ugovor ako ulazite u biznis kao jedan od partnera. Svrha dokumenta je zabilježiti temeljne podatke tvrtke poput direktora (članova uprave), iznosa temeljnog kapitala, imena tvrtke i njenog sjedišta. Oba dokumenta sastavljaju se kod javnog bilježnika, što će vas koštati oko 2.000 kuna. Potom se uputite u trgovački sud kako bi registrirali tvrtku u sudskom registru. Kao budući vlasnik tvrtke, predajete prijavu za upis uz koju prilažete dokumente (osnivački akt, odluka o imenovanju članova uprave, popis članova uprave i njihovi potpisi, adresa, ime tvrtke, potvrde u uplati temeljnog kapitala i potvrda o uplati sudske pristojbe).

Trošak upisa u sudski registar je 400 kuna, a za obveznu objavu oglasa u Narodnim novinama odvojite još 900 kuna.

izvor: pametnakuna.com

Ostavi komentar

 • Smithe311, 21.05.2014 - 07:25
  Several of these games are worth some time and are actually dkcaeefbefbebddd
 • Pharmk511, 22.05.2014 - 00:56
  Very nice site!
 • Pharmd142, 23.05.2014 - 09:03
  Very nice site!
 • Pharmd94, 24.05.2014 - 21:20
  Very nice site!
 • Pharmd111, 26.05.2014 - 03:19
  Very nice site!
 • Pharmc360, 27.05.2014 - 09:39
  Very nice site!
 • Pharma399, 28.05.2014 - 22:17
  Very nice site!
 • jane ahabah, 04.06.2014 - 16:57
  Imate nisku proračun i potrebu da se stvari radi, mi smo tu da vam ponuditi potrebnu pomoć s ponudom kredita bez osiguranja ili kolateral da vam pomogne. Možete nam se obratiti s ovom e-mail: janeahabah@hotmail.com s tim informacijama kako bi se olakšalo brzo procesuiranje vašeg zahtjeva za kredit.

  * Naziv podnositelj zahtjeva:
  * Adresa:
  * Zemlja:
  * Dob:
  * Spol:
  * Telefon:
  * Broj osoba:
  * Položaj na radnom mjestu:
  * Iznos kredita:
  * Trajanje kredita:
  * Svrha kredita:
  * Mjesečni prihod:

  S poštovanjem,
  Jane Ahabah
  Izvršni direktor,
  Jane Ahabah financijska kuća (JAFH)
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA