Nazad

01. 09. 2009.


Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.

Iako je riječ o skraćenoj verziji bilance i računa dobiti i gubitka uz to je moguće vidjeti i bilješke u kojima se ponekad može pročitati zanimljivih stvari. Do izvještaja se može doći s par klikova. Odite na www.fina.hr, kliknite na Usluge za poslovne subjekte» i s lijeve strane imate link na «RGFI – javna objava» nakon toga kliknite na "Objavljeni izvještaji". Potrebno je samo znati naziv tvrtke ili njezin matični broj. Nije potrebna nikakva registracija što je zaista odlično.

Račun dobiti i gubitka je izvještaj koji bi vas najviše mogao zanimati. Prihodi i rashodi (troškovi) su podjeljeni u 3 kategorije: poslovni, financijski i izvanredni/ostali. To je zbog toga jer nije svejedno kako tvrtka zarađuje novac. Je li to iz vlastitog redovnog poslovanja (poslovni prihodi) ili zato što je možda prodala veliki dio svoje imovine (izvanredan prihod). Svakako najinteresantnija stvaka je dobit (profit) i to dobit nakon oporezivanja. To je iznos novaca koji se maksimalno može isplatiti vlasnicima odnosno to je njihova godišnja zarada. Nemojte miješati prihode sa dobiti. To su dvije jako različite stvari. Prihodi tvrtke zaista mogu biti ogromni ali kada se od njih oduzmu troškovi dobit koja ide vlasnicima može biti prilično mala. Najbolje stoje banke i telekomunikacijske tvrtke kod kojih je taj odnos dobiti i prihoda zaista fantastičan. Oni koji ulažu u dionice imaju dostupna i puno detaljnija i ažurnija izvješća za analizu dok su ove javne objave zgodne jer možete vidjeti podatke i od «malih» tvrtki koje nisu na burzi. Ako želite možete vidjeti i kako posluje vaš lokalni mali dućan ili birc pod uvjetom da je registriran kao tvrtka a ne kao obrt.

Zašto bi vam uopće trebali ti podaci?
Ima dosta razloga zašto je transparentonst podataka dobra stvar no nabrojat ću nekoliko razloga koje smatram važnim:

1) Analiza konkurencije – kojim god poslom da se bavite sada se lakše možete usporediti s konkurencijom

2) Brza provjera boniteta poslovnog partnera – iako BON 1 i BON 2 daju bolje i detaljnije informacije već i pogled na rezultat zadnje 2 godine može vam pomoći pri procjeni, a i besplatan je.

3) Ukoliko razmišljate o pokretanju određenog posla sada možete vidjeti kakve rezultate ostvaruju tvrtke koje se time već bave.

4) Oni ambiciozni koji žele napredovati mogu pogledati kako stoji njihova trvtka te razmisliti što još mogu učiniti kako bi poboljšali poslovne rezultate. Što više napredujete to ćete više morati znati o svim tim brojkama.

5) Ukoliko se javljate na natječaj za posao u nekoj tvrtki osim klasičnog guglanja sada možete saznati puno važnije i korisnije informacije o njoj.

Iako su neki skeptični što se tiče financijskih izvještaja mislim da daju dosta dobru sliku stanja. Naravno da pojedinci naštimavaju rezultat i slično no neke stvari se ne mogu sakriti, a brojke imaju dobru osobinu - ne lažu. Veća transparentnost podataka je dobra jer povećava povjerenje svih sudionika na tržištu a to je nešto što je u današnje vrijeme i te kako potrebno.

izvor: pametnakuna.hr

Ostavi komentar

 • qyCsiaELWBXMJFx, 05.09.2012 - 18:04
  Pozivnica za humanitarnu večeru by bitna je priča on Sep 22, 2011 09:40 No Comments s leiptr mašnom od materijala za kante za smeće, jer na meniju će biti sva ona dobra hrana koja završi u kantama za smeće, a mogla je biti dostavljena pučkim kuhinjama. Kad smo kod hrane u smeću, pogledajte i ovu inventivnu kampanju u Paragvaju.
 • dicom dizajn comerce d. o.o., 11.06.2015 - 18:15
 • , 11.06.2015 - 18:15
 • , 17.06.2015 - 22:11
 • 0kj6DN2o, 25.05.2016 - 09:37
  Smcaa-dkb what I was looking for-ty!
 • Prolaz- ant, 17.04.2017 - 12:26
 • cindy maria, 09.10.2017 - 20:31
  Zdravo,
  Ja sam gospođa Cindy Maria koja radi pod katoličkom zakladom, mi odobravamo zajmove za životni vijek. Trebate li hitni zajam za brisanje dugova ili trebate kapitalni zajam kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Trebate li konsolidaciju ili hipotekarni zajam? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Dobili smo sredstva za ljude koji trebaju financijsku pomoć, koji imaju loše kreditne ili koji trebaju novac za plaćanje računa, da ulažu u posao po stopi od 3%. Želim koristiti ovaj medij kako bi obavijestio javnost da pružamo pouzdanu pomoć i korisnike, a mi ćemo biti spremni ponuditi vam zajam. Pošaljite nam mail: (cindymarialoan@gmail.com)
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA