Nazad

07. 06. 2009.


MFIN: obrađeno 47 posto prijava poreza na dohodak, povrat 897 milijuna kuna

Poreznici su do sada obradili nešto više od 500 tisuća prijava poreza na dohodak za prošlu godinu od čega je povrat poreza ostvarilo oko 470 tisuća hrvatskih građana u iznosu od 897 milijuna kuna, pokazuju statistički podaci Ministarstva financija s kraja ovog tjedna.

Očekujemo i nadalje uobičajenu dinamiku obrada i povrat po godišnjim prijavama poreza na dohodak, kako bude išla obrada ići će i isplate povrata, kažu u Ministarstvu.

I državni tajnik i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo nedavno je poručio kako obrada prijava i povrat poreza idu istom dinamikom kao prošle godine, da očekuje da će do kraja rujna, listopada biti obrađeno oko 90 posto tih prijava, a do prije desetak dana bilo je obrađeno 40 posto prijava. 

Statistika Ministarstva financija od 4. lipnja pokazuje da je od 1,07 milijuna zaprimljenih prijava poreza na dohodak za 2008. do sada obrađeno 506.896 prijava, ili 47,37 posto. 

Po do sada obrađenim prijavama, pravo na povrat poreza na dohodak ostvarilo je 469.912 građana i to u iznosu od oko 897,4 milijuna kuna.
Državi pak na ime poreza na dohodak 22.592 porezna obveznika trebaju uplatiti 117,1 milijun kuna.

Isplate povrata poreza i ove su godine krenule u travnju, a statistika o isplatama do konca svibnja pokazuje da je isplaćeni iznos otprilike na razini prošle godine. Zaključno s krajem svibnja izvršen je povrata 756 milijuna kuna, što je malo više, za 0,27 posto, nego li do kraja svibnja prošle godine. 

U Ministarstvu financija ostaju kod procjene da će ove godine biti isplaćen rekordan iznos povrata preplaćenog poreza od oko 1,8 milijardi kuna (prošle godine oko 1,69 milijardi kuna). 

Ove je godine zaprimljen i rekordan broj godišnjih prijava poreza na dohodak, ukupno 1.070.057 prijava (prošle oko 1,04 milijuna prijava). 

Uobičajeno, najviše je prijava, oko 273 tisuće, zaprimljeno u Zagrebu u kojem su poreznici do sada obradili nešto više od 41 posto, ili oko 113 tisuća prijava. 

Po broju zaprimljenih prijava slijedi područni ured Split s oko 110 tisuća prijava, ali i sa za sada najmanjim postotkom obrađenih prijava, njih 29,11 posto, ili oko 32 tisuće. 

U nekoliko pak područnih ureda Porezne uprave do sada je obrađeno i više od 80 posto zaprimljenih prijava (područni uredi Krapina i Požega), a najviše su prijava obradili poreznici s područja Slavonskog Broda - od zaprimljenih 33,3 tisuće obrađeno je 91,41 posto, ili više od 30,4 tisuće prijava.

izvor: HINA

Ostavi komentar

 • JfxSDxUQZDOBYpDLeg, 05.09.2012 - 16:08
  Ho ho, who wodula thunk it, right?
 • PD3KQrooaeSC, 25.05.2016 - 09:52
  Wow! Great to find a post with such a clear meesgas!
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA