Nazad

10. 04. 2009.


Kako pozajmiti novac za tvrtku?

Nakon što osnujete tvrtku i krenete u poduzetničke vode vrlo brzo će vam se dogoditi da tvrtka neće imati novaca, a vi ćete morati nešto platili ili ćete željeti nešto kupiti na tvrtku. Kako to riješiti?

Vrlo jednostavno: pozajmicom. Nema nikakve zakonske prepreke da vlastitoj tvrtki posudite novac. Dapače to se i očekuje od vas kao vlasnika.

Postupak je izuzetno jednostavan. Ako imate internet bankarstvo prebacite novac sa svog tekućeg računa na žiro račun tvrtke. Druga varijanta (skuplja) je uzeti gotovinu i uplatiti je na šalteru u banci s time da naglasite da vam u opis naloga napišu "pozajmica". Ne smije pisati polog gotovine i sl. Za obrtnike je to još važnije jer ako ne piše "pozajmica" platit će porez na vlastiti novac koji su posudili obrtu.

Osim samog prebacivanja novaca trebate imati potpisan i ugovor. Svakako u ugovor stavite da posuđujete novac tvrtki bez kamate. Može li staviti kamatu? Naravno, samo tada bi kao fizička osoba na tu kamatu trebali platiti porez od 35 posto, plus prirez. Zašto da nepotrebno opterećujete tvrtku troškovima kamata i još plaćate porez na "zaradu"? Dakle savjet je da posuđujte novac tvrtki bez kamate.

Posuđivanja novaca od tvrtke

Ovdje je priča prilično drugačija. Naime ako vam tvrtka posudi novac bez kamate onda se smatra da ste primili primitak u naravi. Kakav sad primitak u naravi? Pogledajmo na trenutak čl. 14, st 3. Zakona o porezu na dohodak: "Primicima u naravi smatraju se korištenje zgrada, prometnih sredstava, povoljnije kamate pri odobravanju kredita i druge pogodnosti koje poslodavci i isplatitelji primitka, odnosno plaće iz stavka 1. i 2. ovoga članka daju radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke iz stavka 1. i 2. ovoga članka. Primitkom po osnovi povoljnijih kamata smatra se razlika između ugovorene niže i stope kamate od 4 posto godišnje, osim kamata po kreditima koji se daju ili subvencioniraju iz proračuna, ali ne radnicima uprave."

Znači zakonodavac smatra da ako vam tvrtka daje kamate manje od 4 posto godišnje da ste na taj način ostvarili primitak koji inače ne bi ostvarili i traži da se u tom slučaju na tih 4 posto plate porezi, prirez i doprinosi kao da ste dobili neto plaću u iznosu kamate od 4 posto. Naravno da je onda jednostavnije obračunati kamatu od 4 posto platiti je i gotovo. Zapamtite kada vam tvrtka posuđuje novac stavite u ugovor kamatu od 4 posto.

Izvor: pametnakuna.com

Ostavi komentar

 • creZozrmuVrzHVeIg, 06.09.2012 - 12:57
  My hat is off to your atuste command over this topic-bravo!
 • 5YuKXyab32aG, 25.05.2016 - 09:40
  Good job maikng it appear easy.
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA