Nazad

10. 04. 2009.


Izdavanje i elementi računa

Kao poduzetnik početnik jedna od prvih stvari koju morate naučiti je izdavanje računa i koje su propisane stavke obavezne na njima. Ukoliko niste u sustavu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na računima ne smijete iskazivati PDV, ali ukoliko ga zabunom upišete obavezni ste ga platiti. Također ako niste u sustavu na vaše račune morate slovima napisati: poduzetnik nije u sustavu PDV-a.

Razlika između R1 i R2 računa

Tvrtke (d.o.o., d.d.) su obveznici poreza na dobit i ispostavljaju račune s oznakom R1, dok obveznici poreza na dohodak (obrtnici, samostalna zanimanja i sl.) na račune stavljaju oznaku R2. Ima obrtnika koji također izdaju R1 račune. Naime obrtnici mogu sami zatražiti da vode poslovne knjige kao tvrtke i plaćaju porez na dobit (20 posto), a može se dogoditi da moraju preći u obveznike poreza na dobit i po sili zakona:

 • 1. ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kuna, ili
 • 2. ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario dohodak veći od 400.000,00 kuna, ili
 • 3. ako ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od 2.000.000,00 kuna, ili
 • 4. ako u prethodnom poreznom razdoblju prosječno zapošljava više od 15 radnika. Razlika između primitka i dohotka je u tome što je primitak sav novac koji je primljen na žiro račun ili u gotovini dok se dohodak računa tako što se od primitaka oduzmu izdaci.

Elementi R1 i R2 računa

Elementi su potpuno isti jedina je razlika u oznaci R1 ili R2 koja nam govori je li poduzetnik koji je izdao račun obveznik poreza na dobit ili obveznik poreza na dohodak. Zašto je uopće važno je li riječ o R1 ili R2 računu? Zato što PDV smijemo odbiti po R2 računu tek onda kada smo ga zaista i platili dok je za R1 račun dovoljno da je roba isporučena ili usluga obavljena i da smo dobili račun neovisno je li plaćen ili nije.

 

Izvor: pametnakuna.com

Ostavi komentar

 • jovanka, 20.11.2010 - 00:53
  dali je moguće stornirati pdv po računu r2 koji je izdan 2008. godine.u međuvremenu sam postao dobitaš i morao stvoriti obvezu pdv-a za uplatu, račun nije naplativ jer je poduzeće kojem sam ga ispostavio likvidirano.
 • KmXnOrqOtqVvuZR, 06.09.2012 - 02:28
  Facebook.vkontakte по сравнению с фейсом просто жалкая попытка подражать, но vkontakte более популярен в русскоязычной среде так как он целенаправленно в этой среде раскручивался, fbaecook я думаю раскручивался в Америке и русские для них не был приоритет номер 1.vkontakte конечно же умирает по-тихоньку разве что они не выйдут с какими-то новыми идеями, туда ходить становится не интересно так как общение через сайт не очень удобно, а ходить туда часто можно лишь с целью посмотреть фотки друзей, посмотреть видео друзей или поиграться... наверно туда часто ходят те кому больше нечего делать кроме как как втыкать в фотки и игры. если нового ничего не придумают то "затухнут".А fbaecook постоянно что-то новое придумывают, хорошую платформу придумали для сторонних приложений (у vkontakte жалкое подобие). любой программист может взять и написать расширение для fbaecook для чего угодно. это интересно и это еще долго будет не затухнет.
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA