Nazad

03. 03. 2009.


DZS: u veljači rast prometa i novih narudžbi u industriji

Ukupni promet u hrvatskoj industriji u veljači je bio veći za 9,3 posto u usporedbi s veljačom 2008. godine, a ukupno primljene nove narudžbe bile su za 1 posto veće u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s prosječnim mjesečnim prometom u prošloj godini ukupan promet u industriji u veljači ove godine manji je za 1,3 posto, a narudžbe su u usporedbi s prosječnim mjesečnim narudžbama u prošloj godini manje za 0,4 posto.

Na godišnjoj razini ukupno primljene narudžbe bilježe rast za 1 posto, a na to je utjecao rast narudžbi kapitalnih proizvoda koje su u veljači ove u odnosu na veljaču lani veće za 41 posto.

Ostale glavne industrijske grupacije zabilježile su pad narudžbi. Tako su primljene nove narudžbe za intermedijarne proizvode manje za 9,2 posto, za trajne proizvode za široku potrošnju za 56 posto, a za netrajne proizvode za široku potrošnju 56,9 posto manje u odnosu na veljaču 2008. godine.

Prema podacima DZS-a, ukupno primljene nove narudžbe u industriji s domaćeg tržišta u veljači ove godine veće su za 18,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a narudžbe iz inozemstva za 2,8 posto.

Ukupan promet u industriji u veljači je bio 9,3 posto veći nego u veljači lani, a statistički podaci pokazuju da je ukupan promet na domaćem tržištu bio veći za 6,3 posto, a na stranom tržištu veći za 9,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u veljači ove u usporedbi s istim mjesecom prošle godine manja je za 4,9 posto. Prodaja energije smanjena je za 21,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 40,4 posto.

Istovremeno, prodaja kapitalnih proizvoda povećana je za 99,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,8 posto.

DZS je indekse novih narudžbi i prometa u industriji počeo objavljivati prošli mjesec. To su kratkoročni pokazatelji, a iz DZS-a napominju da je riječ o vrlo kolebljivim pokazateljima jer se narudžbe primaju trenutno u jednome mjesecu i nemaju izražen kontinuitet (osim za netrajne proizvode široke potrošnje i djelomično trajne), osobito ne u slučaju narudžbi kapitalnih dobara kada je vrijednost primljenih narudžbi velika i u mjesecu u kojem se zaprimi bilježi veliki porast (brodovi, motori, transformatori, vagoni i slično), posebno u odnosu na isti mjesec prethodne godine ako ih nije bilo.

Pokazatelji novih narudžbi služe isključivo kao pokazatelj moguće buduće (očekivane) proizvodnje i zato su važni s aspekta očekivanog rasta industrijske proizvodnje i prometa (prodaje).

izvor: Hina

Ostavi komentar

 • FnHucdGKh, 06.09.2012 - 11:14
  Poštovani,hvala na pozitivnim i ohrrabujućim komentarima. Manifestaciju smo unatoč kiši ostvarili tako što smo unajmili divovski šator. Tisuće posjetitelja su uživali kroz sva 4 dana, te smo unatoč hladnijem vremenu i kiši uspjeli u naumu da izvođačima i posjetiteljima damo sam vrh ponude i tako je i bilo. 50-ak reflektora, 22,000 W razglas EV, stroboskopi, dim mašine, 2 video zida sa živom projekcjijom sa pozornice pomoću 3 kamere, te snimanje svih izvođađa koji su nastupili i dodjeljivanje snimki svima i to potpuno besplatno. sve to i još mnogo toga ( 10kn piva i sokovi 0.5L , besplatan ulaz itd ) omogućili smo ove godine no nažalost malo tko je prepoznao kvalitetu ovakve manifestacije pa smo na kraju poslovali s velikim gubitkom. Stoga pozivma sve Vas da pomognete da barem djelomično pokrijemo dugovanje.Lijep pozdrav,Saša
 • RgHvqGrZ, 25.05.2016 - 09:38
  Posts like this make the intneert such a treasure trove
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA