Nazad

15. 03. 2009.


Dobit Erste banke veća 30 posto

Treća po veličini, Erste & Steiermärkische, banka prošlu je godinu završila s rastom neto dobiti od 31,6 posto i profitom od 788 milijuna kuna, dok je istodobno aktiva banke porasla 12,9 posto na 45,6 milijardi kuna.

Usporedbe radi, dobit Zagrebačke banke porasla je 25,7 posto, a PBZ-a 18 posto. “Visok rast dobiti ostvaren je prvenstveno zahvaljujući racionalizaciji poslovanja, odnosno znatno nižoj stopi rasta troškova od prihoda”, kazao je na predstavljanju godišnjih rezultata predsjednik Uprave Petar Radaković. Erste je tako iz redovnog poslovanja uprihodovala 1,9 milijardi kuna (+17,9%), dok su rashodi rasli osjetno sporije (+7,7%) i dosegli 798 milijuna kuna pa je udio rashoda u prihodima pao na 41,1 posto, što je Radaković pocrtao kao ključni prošlogodišnji pokazatelj poslovanja i pripremu za problematičnu 2009.

Fiksna kamata
Nakon Raiffeisen banke, i Erste će sljedećeg tjedna klijentima prezentirati svoj akcijski paket mjera za poticanje tržišta nekretnina, odnosno zastoja u prodaji stanova. Zasad je najavljena tek pogodnost fiksne kamatne stope na rok od dvije godine. “Ova kriza nije vječna, vjerujemo da će trajati dvije godine i želimo poručiti klijentu da ćemo toliko garantirati uvjete kroz subvencioniranu kamatu. Kad izađemo s novim kamatnim stopama na stambene kredite, nadamo se da će to biti zadnje podizanje. Smatramo da je rast cijene pasive dosegao svoj maksimum i da je zadatak banaka i države da se osigura dovoljna likvidnost da ne se bi poticao daljnji rast kamatnih stopa”, rekao je Radaković.

Veće rezervacije
U Ersteu banci su razradili scenarije ovisno o krize, a posebno teškim očekuju zadnje tromjesečje. Iako je banka zahvaljujući ostvarenom rezultatu povećala rezervacije za problematične kredite, Radaković najavljuje da je banka klijentima koji zbog krize ostanu bez posla “spremna dug staviti u mirovanje, a unatoč što postoje, instrument jamaca neće aktivirati”. Ove godine banka će osiguravati likvidnost klijenata, a ne planira dodatna sredstva za državu koja “kao najkvalitetniji du?žnik mora ići na inozemna tržišta“, zaključio je Radaković.

Ostavi komentar

 • sFhUKvwiOIPV, 06.09.2012 - 09:42
  Thanks for the comment on my blog, which took me here.OK, it's a very good song. Your derievly and voice reminds me of a singer from Pittsburgh, a guy in his 30's, I think, whose stuff I kind of like. His name is . He is good, but never broke into a scene bigger than coffee shops and bookstores. I would assume that he is still a starving musician.Now, I will return to your blog to check out your song of the week, but I think that you need to do something that will set you apart from the run-of-the-mill. Your songs may need a bit more quirky and opaque imagery and poetry - sorry but "I'm lost like everyone else" is a tad too trite for my taste. I am not sure. Don't take me wrong, but you asked for feedback, and I am being honest. And believe me, I am making those comments while I have no musical talent whatsoever, and, even though I have penned a few poems, I am not poet in any way, shape, or form. So my comments may have no validity whatsoever.I think that it's really brave of you to put your music out in this fashion - I'm sure you'll grow from this experience, which will require discipline, fortitude and, perhaps, a thick skin.What kind of stuff do you listen to?
 • 5cCgj2bZLK5e, 25.05.2016 - 09:42
  Play invrtmaoife for me, Mr. internet writer.
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA