Nazad

31. 08. 2009.


10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.

Ključne točke kod smanjenja navedenih troškova su slijedeće:

- smanjenje broja zaposlenih bi trebao biti zadnji izlaz za poslovne organizacije
- svi oko vas bi trebali biti troškovno osviješteni
- osigurajte da vaši dobavljači budu svjesni vaše troškovne politike i da su usko povezani sa vašom inicijativom smanjenja troškova

1. Stvorite radnu kulturu koja je troškovno osviještena
Ekonomski rast koji se je dogodio u zadnjih 10 godina vjerovatno je imao utjecaja na fokusiranje vaših zaposlenika prema kontroliranju troškova. Novca je bilo dovoljno pa je na taj način bila smanjena pažnja prema kontroli troškova.
Stvorite kulturu unutar organizacije gdje bi svaki vaš zaposlenik kontrolirao troškove, počevši od najniže rangiranog zaposlenika pa sve do najvišeg managementa.

Veselite se svakom smanjenju troškova jednako kao što se veselite svakom poslovnom uspjehu. Stvorite interni sustav nagrađivanja svakog zaposlenog koji je na bilo koji način uspio smanjiti troškove. Napravite jednostavne i razumljive simulacije kako bi educirali zaposlenike na koji način smanjenje troškova ima utjecaj na profitabilnost organizacije.

Bitno je da o troškovima počnete brinuti prije nego situacija unutar organizacije postane kritična i prije nego što će biti potrebno donositi teške odluke. Također involvirajte svoje dobavljače za vrijeme implementacije programa smanjenja troškova.

2. Vodite putem primjera
Manageri moraju davati pozitivne primjere na način da demonstriraju zaposlenicima kako se kompletan management brine oko uštede novca pa čak i na najmanjim stvarima. Nemojte bukirati najskuplje letove i hotele za poslovna putovanja, smanjite sve oblike reprezentacije. Kao lideri u svojim organizacijama morate svoju kompaniju staviti pod promatranje i analizirati svaki trošak.

3. Na semaforu mora biti zeleno
Ugradite osjećaj za brzo djelovanje i stvorite kultutru u organizaciji koja je troškovno osviještena gdje će svaki zaposlenik odmah djelovati kako bi smanjio troškove i maksimizirao profit. Nemojte ih u tome spriječavati. Smanjenje troškova mora biti prioritet na listi uprave, u protivnom će se smanjenje troškova naći zadnji na listi prioriteta svakog zaposlenika.


4. Definirajte svoje troškove
Možda trenutno vjerujete da su vaši troškovi pod kontrolom no nemojte se iznenaditi ako shvatite da brod na kojem plovite i nije baš tako siguran te da propušta vodu na sve strane. Forenzički pregledajte svoje troškove, jedan po jedan. Iskustva pokazuju da je upravo to barijera na putu upravljanja troškovima i da navedeno zahtijeva velike resurse.

Veliki se troškovi mogu pojaviti i u outsourcingu ako krenete u angažiranje raznih vanjskih konzultanata za definiranje vlastitih troškova i vaše usporedbe sa ostalima unutar industrije. Pokušajte to učiniti sami unutar organizacije. Na taj način možete pronaći velike potencijale unutar organizacije koji mogu pomoći u poboljšanju i postavljanu prioriteta smanjena troškova.

5. Budite svjesni tržišta
Kritično je da budete svjesni konstantne promjene na tržištu dobavljača naročito kod troškova koje ste definirali i na kojima možete uštedjeti. Primjerice, da je cijena benzina porasla a cijena neke vaše sirovine se smanjila. Napravite sistem poslovne inteligencije tržišta dobavljača i osvježavajte sistem redovno sa novim informacijama.

Kako bi imali priliku pregovarati o boljim uvijetima sa svojim dobavljačima morate imati svježe spoznaje o cjenama i trenutnom praksom na tržištu. Nemojte se oslanjati samo na informacije koje dobivate od svojih dobavljača.

Uz bolje znanje o tržištu vašeg dobavljača imati će te veće povjerenje pri korištenju jednog dobavljača za nabavu većeg broja artikala.

6. Ne kupujte ono što vam nije potrebno
Kupujte ono što vam treba a ne ono što bi vaši dobavljači željeli da kupite. Dobavljači vrlo često koriste razne taktike kako bi vas naveli da kupite njihove proizvode i usluge koji imaju veću maržu ili koriste način prodaje fast food-a „Da li možda uz to želite pomes frites?“ ili „Da li umjesto sendviča i soka želite menu?“

Velika većina dobavljača zarađuje veliki novac kroz post-prodajne usluge ili razna održavanja. Budite sigurni da znate što kupujete i da li vam to zaista treba.

7. Obavijestite dobavljače o reviziji vaših troškova
Dobavljači rijetko pristaju na reviziju svojih cijena. Dajte im do znaja da poduzimate reviziju svih troškova. Ujedno, nemojte pristati na njihovo povećanje cijena tijekom recesije bez obzira na njihove izjave tipa „dajemo vrhunsku uslugu i kvalitetu“ ili „naše cijene su najniže“. Zapamtite, na tržištu se bori za kupce. Iznenadili bi se koliko puno dobavljača popušta samo da zadrži posao.

Istražite i usporedite više dobavljača prije nego pristupite svojim dobavljačima kako bi bili u boljoj poziciji tijekom pregovaranja oko smanjenja cijena. Tijekom pregovora prezentirajte vrijednosti vašeg posla prema dobavljaču.


8. Postavite metriku ključnih pokazatelja uspješnosti dobavljača
Uz reviziju troškova i cijena dobavljača, uspostavite i ključne pokazatelje uspješnosti koji su adekvatni za vaše poslovanje.

Osigurajte se od dobavljača koji se tiču bilo kojeg povećanja/smanjenja cijena jer se iste vrlo lako mogu prikriti kroz fakture koje sadrže veliki broj artikala.

Navedeno pomaže kako bi se izbjegla prevelika cijena i osigurao transparentan odnos sa dobavljačem.

9. Prekid poslovanja sa dobavljačima trebala bi biti zadnja opcija
Kod reduciranja troškova ne radi se o tome da počnete surađivati sa jeftinijim dobavljačem. Dobri poslovni odnosi uistinu su fundametalni u svakom području vašeg poslovanja pa tako i oni sa dobavljačima nisu izuzetak. Ako slijedite gornje savjete i u suradnji sa svojim dobavljačima identificirate strategije za smanjenje troškova u većini slučajeva generirati će te uštede a da pri tome ne promijenite dobavljače.

10. Stvorite dugoročan program upravljanja troškovima
Potencijalne uštede su odlična stvar, ali ako ih ne realizirate one u principu ne znače ništa. Nakon što implementirate kulturu troškovne osviještenosti, imenujte odgovorne osobe koje će gurati navedeni program prema naprijed. Konstanto vršite monitoring situacije kako bi bili sigurni da se zaposlenici i management neće vratiti starim navikama, da dobavljači naplaćuju dogovorene cijene te da su njihove usluge u skladu sa ugovorenom kvalitetom.

izvor: orkis.hr

Ostavi komentar

 • KnPLSAfgiFLxvqGf, 06.09.2012 - 20:22
  I never thought I would find such an everyady topic so enthralling!
 • cindy maria, 09.10.2017 - 20:31
  Zdravo,
  Ja sam gospođa Cindy Maria koja radi pod katoličkom zakladom, mi odobravamo zajmove za životni vijek. Trebate li hitni zajam za brisanje dugova ili trebate kapitalni zajam kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Trebate li konsolidaciju ili hipotekarni zajam? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Dobili smo sredstva za ljude koji trebaju financijsku pomoć, koji imaju loše kreditne ili koji trebaju novac za plaćanje računa, da ulažu u posao po stopi od 3%. Želim koristiti ovaj medij kako bi obavijestio javnost da pružamo pouzdanu pomoć i korisnike, a mi ćemo biti spremni ponuditi vam zajam. Pošaljite nam mail: (cindymarialoan@gmail.com)
 • acampora, 13.12.2017 - 03:39
  Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretnija osoba u cijelom divljom svijetu i rekla sam sebi da bilo koji zajmodavac koji spasi moju obitelj iz naše loše situacije, reći ću ime cijelom divljem svijetu i ja sam tako sretan što mogu reći da se moja obitelj vratila zauvijek jer sam imala potrebu za kreditom od 100.000 eura kako bih započeo svoj život posvuda, zbog moje profesije kao jedine mame, s 4 djece i cijelim se svijetom činilo da je visio na mene dok nisam upoznao Boga poslao zajam Društvo koje je promijenilo moj život i moju obitelj, Boga strašna tvrtka, Nora Mildred, bila je spasitelj Bog poslao spasiti moju obitelj uz zajam 100.000 eura kontaktirajte joj noramildred.loan@hotmail.com
Molimo unesite ime Molimo unesite komentar
Ostavi Komentar

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA