Novosti - arhiva

Uspješna strategija burzovnog trgovanja

13.03.2009

Knjiga Uspješna strategija burzovnog trgovanja bavi se "random walk" teorijom i kroz njenu prizmu predstavlja sa??eti priručnik za individualne i institucionalne investitore.

Dobit Erste banke veća 30 posto

15.03.2009

Treća po veličini, Erste & Steiermärkische, banka prošlu je godinu završila s rastom neto dobiti od 31,6 posto i profitom od 788 milijuna kuna, dok je istodobno aktiva banke porasla 12,9 posto na 45,6 milijardi kuna.

Na sivu ekonomiju otpada 15 posto turističkog prometa

10.02.2009

Prema procjeni Ministarstva turizma, čak 15 posto turističkog prometa otpada na sivu ekonomiju. Kvalitetniji sustav nadzora već ove sezone mogao bi dobro popuniti državnu blagajnu.

Temeljni kapital tvrtke - čemu on služi

16.03.2009

Jedna od prvih stvari koje svi zapamte je da moraju imati 20.000 kuna temeljnog (osnivačkog) kapitala kada otvaraju tvrtku. Međutim prilično je nejasna njegova funkcija i značaj. Što je to uopće temeljni kapital i čemu služi kod tvrtki s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)

Izdavanje i elementi računa

10.04.2009

Kao poduzetnik početnik jedna od prvih stvari koju morate naučiti je izdavanje računa i koje su propisane stavke obavezne na njima. Ukoliko niste u sustavu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na računima ne smijete iskazivati PDV, ali ukoliko ga zabunom upišete obavezni ste ga platiti. Također ako niste u sustavu na vaše račune morate slovima napisati: poduzetnik nije u sustavu PDV-a.

Kako pozajmiti novac za tvrtku?

10.04.2009

Nakon što osnujete tvrtku i krenete u poduzetničke vode vrlo brzo će vam se dogoditi da tvrtka neće imati novaca, a vi ćete morati nešto platili ili ćete željeti nešto kupiti na tvrtku. Kako to riješiti?

Registracija tvrtke traži vremena i živaca

01.01.2009

Korištenjem Hitro.hr servisa prilikom registracije tvrtke (trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću) uštedjet ćete sebi nešto vremena i živaca, za razliku od toga da samostalno šetate od šaltera do šaltera.

Novosti u Općem poreznom zakonu

02.03.2009

Novi Opći porezni zakon (OPZ) objavljen je u Narodnim novinama broj 147/08. a stupio na snagu 01.01.2009. godine.

DZS: u veljači rast prometa i novih narudžbi u industriji

03.03.2009

Ukupni promet u hrvatskoj industriji u veljači je bio veći za 9,3 posto u usporedbi s veljačom 2008. godine, a ukupno primljene nove narudžbe bile su za 1 posto veće u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U završnici Crobex se zazelenio

08.05.2009

Premda je veći dio dana na djelu bila korekcija cijena, pritisak kupaca u završnici je doveo Crobex u pozitivno područje. Unatoč dobitonosnim prodajama, ulagače je ohrabrilo pozitivno raspoloženje na globalnim burzama. U konačnici indeks Crobex je ojačao za 0,44 posto (sedmi dan zaredom), uz izuzetno visok opseg prometa od 89,1 milijun kuna.

MFIN: obrađeno 47 posto prijava poreza na dohodak, povrat 897 milijuna kuna

07.06.2009

Poreznici su do sada obradili nešto više od 500 tisuća prijava poreza na dohodak za prošlu godinu od čega je povrat poreza ostvarilo oko 470 tisuća hrvatskih građana u iznosu od 897 milijuna kuna, pokazuju statistički podaci Ministarstva financija s kraja ovog tjedna.

Prijava činjenica za oporezivanje

30.05.2009

(RRIF) - U Pravilniku o postupanju u dobroj vjeri sudionika porezno-pravnog odnosa, gospodarskoj cjelini te obrascima prijave činjenica za koje postoji obveza prijavljivanja i izjave o izvorima stjecanja imovine (Nar. nov. br. 59. od 22.5.2009.) utvrđen je način prijave činjenica bitnih za oporezivanje kao i oblika i sadržaj izjave o izvorima za stjecanje imovine. Osim toga Pravilnik je definirao i gospodarsku cjelinu prijenosa obrta odnosno pogona.

Dostavljanje poslovnih knjiga u obliku elektroničkog zapisa

30.05.2009

(RRIF) - Objavljen je Pravilnik o dostavi poslovnih knjiga i evidencija koje se vode u elektroničkom obliku (Nar. nov. br. 59. od 22. 5. 2009.).

Obavijest o primjeni OIB-a na poreznim prijavama i u platnom prometu od 1. siječnja 2010.

01.01.2010

Sukladno odredbama članka 6. i 7. Zakona o osobnom identifikacijskom broju (Narodne novine broj 60/08) i članka 56. Pravilnika o osobnom identifikacijskom broju (Narodne novine broj 1/09) od 1. siječnja 2010. godine započinje zakonom utvrđeni način korištenja OIB-a u komunikaciji s tijelima javne vlasti.

Kako plaćati stranom gotovinom u RH

01.06.2010

U Republici Hrvatskoj stranom se gotovinom plaća isključivo na način koji je dopušten Odlukom Hrvatske narodne banke (HNB). Svako poslovanje stranom gotovinom koje nije izričito definirano u Odluci HNB je zabranjeno i kažnjivo.

Leasing povoljniji od kredita

01.04.2010

Od početka ove godine, izmjene Zakona o PDV-u omogućile su da i građani, a ne samo pravne osobe, mogu koristiti leasing kao način financiranja. Više se ne obračunava PDV na kamatu, što je financiranje učinilo mnogo pristupačnijim.

Novosti

 • Novo - pozivi vodećih banaka u HR

  Pogledajte VBDI brojeve vodećih banaka u Hrvatskoj
 • Zašto je potrebno ulagati u dobro računovodstvo?

  Jedna izreka kaže da će čovjeka koji ne zna kuda ide svaki put tamo odvesti. I upravo smo ovih dana svjedoci traženja pravih putova koja proizlaze upravo iz činjenice da ne znamo kuda idemo, koje prihode povećati i koje troškove smanjiti, a vrlo vjerojatno ne znamo zapravo ni gdje ni koliko smo trošili.
 • 10 savjeta kako srezati troškove poslovanja

  Poslovne organizacije mogu napraviti cca. 20% uštede fokusirajući se na smanjenje operativnih troškova koji nisu vezani za poslovanje. Kako? Pročitajte u nastavku.
 • Poslovni rezultati svih tvrtki dostupni na netu

  Početkom 2009. financijska izvješća SVIH tvrtki u Hrvatskoj postala su besplatna i javno dostupna. Financijska agencija -  FINA omogućila je jednostavan pregled financijskih izvješča putem svojih web stranica.
 • Kako isplatiti doprinose i koji su nedostaci novog načina isplate?

  Otežana naplata jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Financijska disciplina u Hrvata nikad nije bila na visokoj razini, ali s dolaskom ekonomske krize situacija se znatno pogoršala.

ARHIVA